Inneforvaring 2012

Nu när huset såldes fick mina koi flytta hem till Tore i klubben. Och då det inte finns nån damm på nya tomten (än) så blir min prioritet nummer ett att få upp garaget och bygga inneförvaring.

Inneförvaringen kommer att ligga i  förrådetdelen av garaget ihop med filterrummet. Detta kommer att ligga i ett eget rum i förrådet och förvaringen kommer att bli 160x160x160=ca 4m3 och mata filterslingan från ett 110 mm bottenavlopp med spinndrifter. Bottenavloppet kommer också vara ansluten i en spolbrunn för att kunna tömma inneförvaringen och rensa rören från bottenavloppet. Jag kommer också att ansluta ett 50 mm rör för backspolning av filter samt överfyllnadsskydd direkt i spolbrunnen. Påfyllning kommer att ske med separat vattenledning som fyller i förfiltret och flödet kommer att styras med en kulventil. (som även kan eldrivas i framtiden för automatisk påfyllning)

Filterslingan kommer att vara densamma som för utedammen med Econosieve, EB (EconoBead) 60 och Proclear 55W. Detta för att spara plats, pengar och att alltid ha ett moget EB. Vattenflödet kommer att styras med T-kopplingar och kulventiler på in och utlopp på filterslingan. Om jag senare vill använda inneförvaringen som karantän vid nyinköp eller yngelförvaring så kommer jag komplettera med en separat filterslinga.

Nedan första leveransen med kopplingar och lite annat smått och gott.

Bygget kan börja.

Botten reglades upp med 45x145 virke för att bottenavloppet skulle få plats men inte bygga för mycket på höjden. Sedan kläddes botten med  13 mm plywood.

Sedan reglade jag upp väggarna med 45x95 virke, och för att fördela belastningen på konstruktionen satte jag reglarna tätare i botten. 3 varv cc 150, 3 varv cc 200 och 2 varv cc 250. Jag använde M10 vagnsbult i hörnen.

Rutan är laminerad 4,2+4,2 och härdad. Rutan är 40 cm x 90 cm och gluggen gjorde jag 15 mm större än rutan .

Sedan var det dags för glasfiber. Jag rollade först ett lager med bara polyester för att sedan laminera 2 lager med 450g/m2 glasfiberväv plus några extra glasfiber bitar som sattes kring bottenavlopp och genomföringar. Polyester blandas med 2%härdare, jag blandade 1-2 liter per gång för att hinna arbeta ut polyestern innan den härdade.

Därefter rollade jag ett lager svart topcoat (jag blandade gelcoat med 2% härdare och 5% vax)

Nu var det dags att sätta i glasrutan. Jag började med att skruva en ram i gluggen 28x70. Jag lät ramen sticka ut 13mm på utsidan så jag tänkt klä förvaringen på utsidan med en gipsskiva. Jag använde sedan aciton för att tvätta rutan ordentligt och sedan Superstrong Fix & Seal. Rutan limmades först med distanser för att dagen efter fogas längs kanten. Nu får konstruktionen stå och torka ur innan jag tänkt fylla vatten.

 Under tiden passar det bra att passa på att bygga filterslingan.

Sen var det äntligen dags för vatten. Som ett barn på julafton men samtidigt ruggigt nervös, man vet ju aldrig om det eventuellt kommer läcka nån stans även om man gjort allt enligt rekomendation.

Några småläckor på filterslingan men i övrigt enligt plan (";)

Så här blev det och jag känner mig nöjd och glad att koién änligen fått flytta hem.

 

 

Om du undrar hur något är gjort som jag inte beskrivit är det bara att höra av sig, det finns många fler bilder!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)